Test WP Suspension vzmetenja

sreda, 16 marec 2022

Občutki, ki jih je test povzročil

Pisati o občutkih je zakomplicirano, saj je po eni strani enostavno, po drugi pa zelo težko. O stvareh, katere lahko podkrepiš z dejstvi, je pa seveda veliko lažje. Od sekunde in pol do vsaj dveh sekund hitrejši krog na motokros stezi v Šentvidu pri Stični, lahko dosežeš z nadgradnjami MotoXgeneration o katerih bomo govorili v tem članku - WP Suspension XPLOR in XACT Pro.

Nepredstavljivi občutki ob vožnji z kvalitetnim vzmetenjem

Če so vam blizu dirke in terenski motocikli vam znamke WP Suspension verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Več kot 50-letna tradicija in prve vgradnje v motocikle KTM, Husqvarna in Gas Gas govorijo zase. So partnerji ekipe KTM za MotoGP na asflatnih dirkah in za teren na tovarniških specialkah KTM, Husqvarna ter Gas Gas. Z njimi največ uspehov dosegajo v motokrosu in enduru.

Spomladi 2021 so v suprekrosu v ZDA z osvojili novo krono. Takrat je Cooper Webb s specialko KTM SX450 F bil hitrejši od vse konkurence. To govorimo o zvrsti dirkanja, kjer je vzmetenje izrednega pomena. Kako pomemben je stik koles s podlago se zaveda vsak dirkač, saj je to ključ do hitre vožnje in posledično do zmage na dirki. Pa naj bo to superkros, kjer je veliko dolgih skokov ali pa dirke na asfaltu kjer je več stika s podlago. Dobro vzmetenje, kot je WP XACT Pro, tudi pri visokih skokih in grbinah ohrani predvidljivost in umirjenost celotnega motocikla.

Za najlažje primerjave delovanja sem WP vzmetenje preizkusil na enudro poligonu, kjer testiram večino hard enduro motociklov. Izboljšave so bile testirane na specialki Husqvarna FE 350, katerega so pri podjetju MotoXgenertion nadgradili z zamenjavo kartuše v vilicah WP XPLOR in zamenjavo zadnjega blažilnika z modelom WP XACT Pro, kateri pri majhni in veliki hitrosti omogoča natančnejšo nastavitev odboja.  Za takšno predelavo je potrebno odšteti 1024 evrov za vilice in 2050 evrov za zadnji blažilnik. Po navadi za osnovne predelave z zamenjavo nastavitev odštejemo okrog 200 evrov za posamezen sklop.

Motocikel Husqvarna FE 350 je preko skal in kamnite podlage peljal mirno in skoraj brez poskakovanja zadnjega kolesa ali otresanja krmila. Imel sem občutek, kot da se vozim po bistveno manj razritem terenu. Zaradi natančnejšega delovanja hidravlike (sistem piggyback) v blažilniku, h kateremu pripomore zračni mehur v gumijastem ovoju, ki je občutljivejši za manjše neravnine, sem se počutil veliko manj utrujenega kar je pripomoglo k zmanjšanju napak med vožnjo, ter posledično boljšemu času na krog.

Posledica vsega skupaj je na koncu vožnja po hitrejši liniji, kar pripomore k boljšemu rezultatu in na konec koncev k dvigu samozavesti. Zaradi tega razloga lahko rečem, da je vzmetenje primerno tudi za rekreativne voznike, če so seveda pripravljeni investirati v takšno nadgradnjo motocikla. Ampak to je seveda potem drugo vprašanje. Pri odločanju o takšni nadgradnji je enako kot pri izpuhu, tega ne potrebuješ nujno, saj motocikel je sam po sebi že opremljen, ampak ob nadgradnji opreme je izkušnja boljša, lažja, natančnejša in varnejša.

 

Več kot 40 letna tradicija WP Suspension

Podjetje WP Suspension je bilo ustanovljeno leta 1977 v mestu Malden na Nizozemskem. V WP so razvili prve upside-down vilice (USD) in ta sistem umestili v serijsko proizvodnjo. Leta 1984 so z tem vzmetenjem osvojili prvi naslov svetovnega prvaka v motokrosu. Do tega dosežka jih je popeljal Heinz Kinigadner na tovarniškem KTM dirkalniku v kategoriji do 250 kubičnih centimetrov.