Ko vožnja postane užitek!

sreda, 16 marec 2022

Sproščenost na motorju je zelo pomembna

Težko je opisati občutek, ko se na motociklu počutiš sproščeno in varno kljub temu, da drviš hitro in loviš hitrejši krog. Da, sliši se nepredstavljivo in kičasto, ampak je mogoče. Mogoče je z vzmetenjem WP Xact Pro.

Sproščenst na motorju je važna

Dandanes so motocikli že tako izpopolnjeni, da jih je težko še izboljšati. Ampak podjetja kot je WP Sensation imajo odgovor za izboljšave ter kako pripeljati vožnjo na novo raven.

Začetki podjetja WP, katero z vzmetenjem serijsko opremlja znamke kot so KTM, Husqvarna in Gas Gas, segajo v leto 1977, ko so prvi predstavili sistem upside-down oziroma narobe obrnjene vilice. Vse, ki so v ta sistem dvomili, je leta 1984 utišal Heinz Kinigadner, kateri je dosegel naslov svetovnega prvaka ravno s tem sistemom vzmetenja.

Seveda se je od takrat še marsikaj spremenilo. Tako kot na vseh področij, se je tudi tukaj tehnika iz leta v leto izboljševala. Temu odlično sledi podjetje, ki je zastopnik WP za Slovenijo - MotoXgeneration. V Šentvidu pri Stični sem ravno v sodelovanju z MotoXgeneration opravil test vzmetenja o katerem govorimo.

Še predno sem začel voziti, je bilo potrebno nastaviti za mojo težo. Pravilno je nastavljeno takrat, kadar se na motocikel posede za cca. 10 cm ko nanj sedeš. Meri se pa od centra zadnjega kolesa navpično do blatnika. To je seveda grobo povedano, saj se še da poglobiti v podrobnosti, s katerimi se v tem primeru nismo ubadali, saj je bilo vzmetenje že v osnovi nastavljeno za nekoliko bolj športno vožnjo, kar mi je ugajalo.

Po končanih osnovnih nastavitvah sem nasmejan in poln pričakovanj zajahal 450-kubičnega KTM-a, ki je bil nadgrajen z WP vzmetenjem - XactPro 7548 spredaj in Xact Pro 8950 zadaj, ter se odpravil na stezo, ki je bil kot nalašč za testiranje vzmetenj, saj je bila zbita, trda in uničena. Mislim, da nima nekega smisla govoriti o občutkih in primerjavi s standardnim vzmetenjem, saj sem že po par krogih opazil, da gre za dva povsem različna svetova. Testirano vzmetenje Xact Pro s tehnologijo Cone Valve je neverjetno lepo delovalo skozi vso progo, tako pri pospeševanju kot tudi pri zaviranju.

Nastavljanje zadnjega balžilnika

Ker sem največjo razliko občutil ravno pri pospeševanju, bom najprej povedal nekaj o tem. V teoriji je naloga vzmetenja dokaj enostavna, pnevmatikam mora omogočiti kar se da veliko stika s podlago, da lahko voznik posledično hitro in agresivno pospešuje. Seveda je v praksi to veliko težje, ampak so pri podjetju WP to nalogo odlično pravili, saj je zadnji blažilnik zagotavljal veliko oprijema in to v ovinkih v katerih sem se skoraj povsem ustavljal in nato hitro pospeševal. 

Zaradi suhih razmer na stezi, sem z navadnim vzmetenjem pri enem skoku le stežka skočil v iztek, medtem ko mi je to uspevalo vsak krog z vzmetenjem Xact Pro. Poleg časov odpeljanih krogov, ki so bili z testiranim vzmetenjem seveda boljši, je tudi občutek bil veliko boljši ter varnejši.

Še en test, ki so ga WP-jeve vrhunske komponente prestale z odliko je zaviranje, katero je ena izmed največjih preizkušenj za vzmetenje, saj se ravno zaradi zaviranja na progi naredijo največje luknje. Vračanje vilic in zadnjega blažilnika ali Rebound, kot temu rečemo v motorističnem žargonu, bi tukaj posebej pohvalil. Ko zaviraš, motocikel že tako ali tako malo počepne, zaradi tega se zmanjša gib vzmetenja. Zaradi hitrega vračanja vilic v prvoten položaj mi tudi vožnja po ravninah, kjer so si luknje sledile druga za drugo, ni povzročala težav, saj so vilice luknje lepo ublažile.

Razlik med navadnim in vzmetenjem Xact Pro nisem opazil samo pri pospeševanju in zaviranju, ampak na vsakem metru steze. Boljša vodljivost, mehkejša vožnja, manj utrujajoča vožnja, vse to so faktorji, ki vozniku omogočajo večjo koncentracijo na druge stvari, kot so recimo pravilen položaj na motociklu, točke zaviranja, linije in še bi lahko našteval. Mislim, da zaradi tega nisem trpel motokrosistične največje nočne more - zategnjenih rok oz. t.i. arm pumpa. Vse občutke je potrdil tudi čas, saj sem bil na dve minutni progi, v povprečju, za sekundo in pol hitrejši na krog, kot pa z navadnim vzmetenjem.

Prišli smo do točke, kjer je potrebno ob vseh plusih povedati tudi minus in to je cena. Komplet vzmetenja, o katerem govorimo stanejo vilice 3149 in zadnji blažilnik 2049. Vzmetenje Xact Pro bi priporočil profesionalnim dirkačem, ki se poizkušajo prebiti na mednarodno sceno, saj jim bo zagotovo pomagalo dosegati boljše rezultate.

Vilice Wp Suspension