Projekt custom Husqvarna – PART I

ponedjeljak, 24 listopada 2022

Leta 2023 bo Husqvarna praznovala 120. obletnico proizvodnje motornih koles.

Težko je opisati občutek, ko se na motociklu počutiš sproščeno in varno kljub temu, da drviš hitro in loviš hitrejši krog. Da, sliši se nepredstavljivo in kičasto, ampak je mogoče. Mogoče je z vzmetenjem WP Xact Pro.

Husqvarna je še naprej konkurenčna v vrhunskem motokrosu in enduru, zato je od leta 1960, ko je švedski dirkač Bill Nillson osvojil prvi naslov svetovnega prvaka v motokrosu te znamke, osvojila 15 naslovov svetovnega prvaka FIM, kot tudi z najbolj ikoničnim motocross motorjem vseh časov Husqvarna 400 cross, katerega je med drugim vozil sloviti Steve Mcqueen.

Zato smo se pri podjetju MotoXgeneration odločili za custom izdelavo motocikla, ki bo posvečen jubilejni obletnici. Za osnovo smo izbrali agregat FC250 2018, ter enduro okvir od modela FE250 2023. Agregat smo v celoti razstavili, ga obnovili in določene zunanje dele agregata prašno pobarvali na sijočo črno barvo. Okvir smo speskali, da smo odstranili obstoječo barvo in ga ročno zbrusili, da je dobil »surov« izgled in ga nato polakirali na mat videz, da bo obdržal surov videz. Na sprednjem in zadnjem vzmetenju smo zmanjšali hod vzmetenja za 30mm, kar pomeni, da je višina motorja za 30mm nižja, s tem smo dosegli boljše vozne lastnostni na cesti, kjer bo gravitacijska sila bližje tlem. Zadaj smo namesto IFP »interenl float pistion«, montirali »bladder« sistem, kateri je bolj senzitiven. Spredaj smo montirali WP PRO 6500 inserte, ki zamenjano obstoječo zračno komoro. Zavorni sistem smo uporabili Brembo in izpuh bo narejen po meri s strani podjetja Akrapovič.

Za vizualni izgled motorja bo poskrbel slovenski predelovalec in izdelovalec Žiga Petek, Gas and Retro.