Servis motorjev - ikona  MOTO SERVIS

Motorji Husquarna, so znani po svoji varnosti ,zanesljivosti ,naprednih in inovativnih tehnoloških rešitvah.  

Z željo, da tudi Vaša Husquarna deluje varno in zanesljivo še dolgo po nakupu, poskrbimo za vaš motocikel v našem servisu.

  1. redno vzdrževanje vašega motornega kolesa,
  2. popravila na osnovi servisno - preventivnih akcij,
  3. splošna mehanična, električna in kleparsko / ličarska popravila,
  4. garancijska popravila na osnovi tovarniških jamstev.

Kakšen servis potrebuje vaš motor? Kdaj je potreben takšen servis?

V tem zapisu pa se bomo nekoliko bolj posvetili servisom, ki jih ni zgolj priporočljivo, temveč v veliki meri že kar nujno prepustiti strokovnjakom. Praksa nas uči, da lahko do napak zaradi različnih razlogov in slučajev prihaja skorajda na vsaki komponenti. Pa naj gre za motorno okvaro, elektro napeljavo, vžig ali pa zgolj vizualne udarce na motorjih – torej komu – če ne uradnemu serviserju, lahko bolj zaupate svojega jeklenega konjička?

Prvi servis po nakupu motocikla

Prvi servis po nakupu motocikla

Prvi servis po nakupu motorja je izredno pomemben, opravi pa se ga po približno 1000 prevoženih kilometrih, oziroma po eni ali dveh delovnih urah (offroad motocikli). Pri tem serviser zamenja motorno olje in oljni filter, kar je zaradi postopka prileganja novih delov in posledične večje obrabe nujno potrebno. Poleg tega serviser preventivno pregleda še ostale komponente, kot so na primer vijaki, ki se lahko zaradi vibracij odtegnejo in napere, ki morajo biti zategnjene ravno s pravo silo. Poleg celostnega pregleda motocikla, pa je obisk uradnega serviserja pomemben tudi zaradi uveljavljanja garancije morebitnih kasnejših okvar, saj se vsak servis zabeleži v servisni knjižici.

Preverba delovanja zavor

Sestavni del skoraj vsakega motocikla so zavore, ki omogočajo zaustavitev, oziroma preprečevanje nadaljnjega gibanja. Kako pomembno je, da zavore delujejo brezhibno, najbrž ni potrebno posebej poudarjati. Izredno pomembno je, da smo na njih še posebej pozorni.
Najpogostejši razlog za poseg serviserja v zavore je obraba zavornih oblog oziroma po domače ploščic. Pri tem se vedno pregleda tudi zavorni disk, saj lahko kakšni udarci, utori ali druge nepravilnosti vodijo do neenakomerne obrabe zavornih ploščic. Za delovanje zavor je nujno potrebna še ustrezna zavorna tekočina, zato je pomembno ob takšnem servisu preveriti v kakšnem stanju je in jo po potrebi tudi zamenjati.

Preverba delovanja zavor
Preverba delovanja verige in zobnikov

Preverba delovanja verige in zobnikov

Pojem, ki predstavlja protipomenko zaviranju je pospeševanje. In to nam (poleg vseh ostalih komponent) omogoča veriga, ki moč iz motorja prenaša na zadnje kolo. Seveda so pri tem prisotne velike sile, zato se sčasoma veriga obrabi. Največkrat se to opazi po tem, da postane preohlapna, kar do neke mere še lahko rešujemo s premikom vpetja zadnjega kolesa, kar neposredno vpliva na razdaljo med zobnikoma, vendar tega ne moremo početi v nedogled.
Tako kot veriga pa tudi zobnika nista imuna pred obrabo, zato jih je potrebno na določen časovni interval zamenjati, pri čemer je priporočljivo na enkrat zamenjati celoten zobniški set (torej verigo ter sprednji in zadnji zobnik), saj je na ta način obraba teh treh komponent najmanjša.