Fantic XE 300 2-t in XEF 310

ponedjeljak, 06 studenog 2023

Fantic Motor je napovedal dolgo pričakovani serijski dvotaktni motor z vbrizgavanjem goriva XE 300, poleg tega pa so nas presenetili z novim štiritaktnim motorjem srednje teže XEF 310, s čimer so leta 2024 povečali svojo enduro ponudbo na pet različnih modelov.

Najuspešnejši proizvajalec v svetovnem prvenstvu EnduroGP 2023 posega v tradicionalnih prostornin motorjev enduro z napovedjo dolgo pričakovanega 300-kubičnega dvotaktnega motorja in novega modela XEF 310 4T.

 

 

Električni 300-kubični dvotaktni motor z vbrizgavanjem goriva je bil dolgo pričakovan, saj smo Minarellijev prototip prvič videli pred natanko tremi leti na sejmu v Milanu - EICMA

 

Končno serijski model 300 2T

 

Dolgo pričakovani motor XE300 2T Minarelli je skladen z Euro5 normo, ima vbrizg goriva, ima električni zagon in bo na trgu do konca leta 2023. Motorno kolo, za katerega Fantic pravi, da je "predan brezkompromisni zmogljivosti zahvaljujoč najzmogljivejšemu 300-kubičnemu motorju na trgu in revolucionarnemu hladilnemu sistemu".

 

 

Fantic pravi, da je bil njihov ves čas cilj razviti "izjemno visoko zmogljiv motor, ki zagotavlja veliko moč, a enakomerno in polno krivuljo navora pri vseh vrtljajih" in z "revolucionarnim hladilnim sistemom".

 

Pri razvoju so se osredotočili na dvojni injektor Dell'Orto, sistem elektronskega vbrizgavanja, da bi ustvarili motor, ki bo imel tako veliko moč, ki jo želite in pričakujete od 300, vendar z dobrimi voznimi lastnosti.

 

 

Fantic pravi, da proizvaja "združljivo moč", vendar ohranja standarde Euro5 z elektronskim izpušnim ventilom, ki pomaga ustvariti dosledno krivuljo navora pri vsaki hitrosti in skozi vsako prestavo, čeprav ostaja petstopenjski menjalnik kot originalna oprema Yamahe. Električni zaganjalnik je v Italiji zasnoval Minarelli in novo motorno kolo ima tudi hidravlično sklopko, ki bo prišla kot bonus za vse, ki so kdaj preživeli čas na YZ250 (in modelu X) v ekstremnih enduro pogojih.

 

Komponente z visokimi specifikacijami:

Seveda ima preostali del motorja enake specifikacije kot vsi modeli Fantic, kar pomeni Yamahin aluminijast pol-dvojni okvir, vzmetenje Kayaba, zavore Nissin in izpušni sistem Arrow.

 

 

Fantic je razvil tudi večstopenjski sistem za nadzor oprijema, ki pomaga ukrotiti moč 300 v različnih pogojih in za različne potrebe vožnje ter je nastavljiv s stikalom zemljevida na krmilu. Ta funkcija je pogosta tudi pri vseh modelih 4T.

Pokrovčka rezervoarja za olje in bencin sta skupaj na vrhu rezervoarja za lažji dostop in se prilegata ergonomski zasnovi plastike/karoserije Fantic.

Fantic pravi, da je bila zadnja os preoblikovana v primerjavi z njihovimi drugimi dvotaktnimi off-road modeli, ne da bi spremenili splošne dimenzije.

 

 

"Poglobljena študija" je bila rezervirana tudi za stikala in gumbe na krmilu, da bi izboljšali funkcijo in uporabnost z minimalno zasnovo. LED diode, večstopenjska nastavitev nadzora zdrsa in »map select switch« so nameščeni na levi strani, le klasično stikalo za izklop je na desni.

 

Maloprodajna cena z DDV znaša 10.390 €.

 

Presenečenje z novim srednjetežkim štiritaktnikom

Novi XEF 310 (nismo vedeli, da prihaja), model 4T, ki ga je Fantic očitno lepo umestil med brata 250 in 450.

 

 

Fantic pravi, da je bilo veliko ur namenjenih iskanju najboljšega ravnovesja med zmogljivostjo in prijaznostjo do uporabnika za vse voznike s tem modelom. Rezultat je okretnost in uporabniku prijazen model 250 4T, "vendar z izhodno močjo in močnim navorom, ki je blizu njegovemu večjemu bratu 450".

Kompresijsko razmerje 12,8 je na blažji strani, tako da je uporabniku prijazno in moč je mogoče prilagoditi s tremi možnostmi "map select switch" (trdo/mehko/standardno), na voljo pa je tudi devetstopenjski sistem za nadzor zdrsa, ki ga lahko vse izberete z nova stikala za zemljevide na krmilu.

Standard je tudi WIFI COM, sistem za nadzor karakterja motorja prek aplikacije na telefonu (podobno kot sistem Yamaha).

 

 

Tako kot njegovi bratje in sestre 250 in 450 ima tudi XEF 310 enak aluminijast obodni okvir in vzmetenje Kayaba SSS z namenskimi nastavitvami, 270 mm zavornimi koluti spredaj in 245 mm zadaj.

 

Maloprodajna cena z DDV znaša 10.790 €.